Blog

Det kan jeg ikke være bekendt

Krav på lykke

Er det mig, der er noget galt med?

Hvor ofte tænker du – det kan jeg ikke være bekendt, og dermed undladt at gøre noget du egentlig havde lyst til? Fx:

1. Veninder på bytur

Du har lyst til at tage med veninderne på bytur, men din partner har ikke så mange interesser, så det mener du ikke du kan være bekendt, for så sidder han alene!!

2. Pligt besøg

Din gode ven fra du var lille har inviteret dig til middag, du har ikke lyst, I har ikke noget at tale om, men – at melde fra “det kan jeg ikke være bekendt”, så bliver han/hun bare skuffet!

3 Hjælpsom på bekostning af dig selv

Du løser opgaven på jobbet, som faktisk er din kollegas ansvar, men du kan ikke være andet bekendt, fordi hun har svært ved at tage sig sammen og løse den.

4 Bliver i ægteskab på trods af alle odds

Skylder og skamDu bliver i ægteskabet, selvom du egentlig har en drøm om at være alene og starte forfra, du mener ikke du kan være andet bekendt over for din mand/hustru, børn, familie og venner, også selvom du faktisk ikke rigtig elsker ham/hende! Jeg kan blive ved, både med eksempler fra dagligdagen og de helt store livsbeslutninger. Kan høre dine indvendinger: “Det er mere kompliceret end som så!! Sådan kan man ikke stille det op! Jeg skylder også disse mennesker blaa blaaa …..” Gør du det, SKYLDER du virkelig?? Lad os tage dem en af gangen:

4 eksempler

Ad 1): Han sidder alene

Peter og Marie har været gift – i 15 år. De har udviklet sig lidt i hver sin retning. Marie er lidt træt af altid bare at sidde derhjemme og kigge på ”vild med dans” – som Peter gerne vil. Marie vil gerne ud og være sammen med andre – fx hendes veninder. Men når veninderne spørger om hun vil med til koncert eller blot et glas vin – får Marie dårlig samvittighed, for Peter sidder jo bare derhjemme. Ofte siger hun derfor nej, fordi hun ikke mener hun kan være det bekendt!! Dvs. i stedet for at følge sine egne behov bliver hun hjemme og plejer sin egen samvittighed, i stedet for at gøre det hun faktisk selv føler er det rigtige at gøre. Hun ofrer sig og acceptere et dårligere liv, blot fordi hun i forfejlet omsorg, pligt og jeg kan ikke være andet bekendt – lader sig nøje med mindre end det gode liv. Har Marie ”ansvaret” for Peter og hans valg af manglende aktivitet?? Nej vel. Hun har kun ansvaret over for sig selv!! Hun skylder ham ingenting – hun er et frit menneske!!

Ad 2) Veninden/vennen

Du nænner ikke sige fra – hvad skylder du ham/hende?? I kan lige så vel være vokset fra hinanden som man kan vokse fra hinanden i et kærlighedsforhold. Venskaber er heller ikke nødvendigvis ”for hele livet” – ligeså vel som ægteskabet ikke er. Hold kun fast i venskabet, hvis det giver dig inspiration, energi og kærlighed – det er det eneste du skylder dig selv!!

Ad 3) Jobbet

Typisk for den meget omsorgsfulde medarbejder er at hjælpe uanset hvad, og i en sådan grad at han/hun sætter sig selv til side og for enhver pris hjælper andre! Smukt, men det er jo ikke derfor man gør det – snarere begrundet i skyld, kan ikke være bekendt, og en slag offerrolle – nu hjælper jeg her, så er der helt sikkert nogen der ser det og påskønner det!! Bullshit – i stedet lader du dig udnytte og forføre af din egen tanke om, hvor god og opofrende du er. Går måske hjem bagefter og beklager dig over at ingen lagde mærke til det?? Du lader andre træde på dig og gør ikke oprør.

Ad 4) Parforholdet

Den værste situation med skyld og ”være bekendt” er dog i parforholdet. Hvis du bliver i parforholdet – ikke pga af kærlighed, men fordi du ikke kan være andet bekendt. Hører det rigtig rigtig tit som han/hun vil ikke kunne klare sig uden mig, vi har været sammen i så mange år, det kan jeg ikke være bekendt. Eller jeg kan ikke være det bekendt over for mine børn – så hellere – som rollemodeller være eksemplet der bider tænderne sammen og lever i et kærlighedsløst forhold!! Og jo, de mærker det – også selv om du ikke tror det!!

Har du ret til at være et frit menneske?

Ret til et godt livDu er et frit menneske – der kan vælge og gøre det, der er det rigtige for dig! Og det er i virkeligheden ikke så svært. For det pudsige er at de ægte valg, der tages med udgangspunkt i hvad der føles rigtigt er meget enkle og ukomplicerede – enten føles det rigtigt eller forkert! Ikke noget indimellem. Nogen gange kan man dog være i tvivl om sine følelser men det er kun fordi, man er så forvirret og presser sig selv, at man ikke kan mærke dem!!

Grænser

Holder du nogen gange dig selv så meget tilbage at du er helt handlings lammet??? Du må/kan ikke, dette og hint – fordi dine selvbebrejdelser og “det kan jeg ikke være bekendt” – holder dig fra at handle?? Det eneste du skal er at følge dine egne værdier, og hvad der føles rigtigt! Det er det eneste du skylder dig selv og omverdenen! Den eneste måde du bliver ægte, livsglad og selv-ærlig på!!

Tag ansvar nu!

Hvornår begynder du og leve dit eget liv? Tager ansvar og kommer væk din offer-indstilling??

Start nu

Prøv i det små – træn med en lille ting, der ikke betyder så meget: Fx veninden, der ringer og vil ha dig med til noget du dybest set ikke gider! Mærk efter i sekundet – mikro-sekundet hun foreslår det – for det er her du kan mærke, hvad du har lyst til. Og du har kun et mikro-sekund, for derefter tager hjernen over og kommer med en masse argumenter og …. Det kan jeg ikke være bekendt, og det går der jo ikke et skår af mig af at gøre. Føl efter og reager på det! Gør det der føles rigtigt!!

Succes avler succes

Lyder måske simpelt, men jo mere du gør det, jo mere succes får du og det smitter – du bliver bedre og bedre, og snart vil du være i stand til at se bort fra – ”burde” og ”skyld” i andre større emner!! Du bliver langsomt, men sikkert sat fri – du sætter dig selv fri!!

Virker det uoverskueligt – så få hjælp til at gå vejen til et liv uden skyld og uden at gå op i hvad andre tænker. Bestil en coaching samtale nu, og få hjælp og træning til at nå hjem til dig selv og hvad der er bedst for dig.

Test dit selvværd her

Tvivler du ofte på dig selv og dit eget værd? Synes du alle andre ofte er bedre, sødere og sjovere end du? Så kan det være en god ide at teste sig selv. 

Indhent et tilbud