Blog

4 genveje til forbedret selvværd

Tanker

Holder dine tanker dig tilbage?

Føler du, at du holder du dig selv tilbage?

Det er der absolut ingen grund til. Læs mere her, om hvordan du ændrer det! Få her 4 genveje til forbedret selvværd:

Gamle overbevisninger, normer, begrænsninger

De overbevisninger og tanker vi har, kommer oftest fra vores forældre, andre familiemedlemmer, vores venner, vores klassekammerater, kollegaer og vores samfund. Det er ikke nødvendigvis vores fejl, hvis vi har en række falske eller begrænsende tanker og overbevisninger, men det er vores eget ansvar at ændre dem, og sørge for de ikke begrænser os og efterlader os med et lavt selvværd. Lad os tage nogle eksempler:

 

Usandheder

1. Usandhed: ”Jeg er ikke klar”

Lad os se sandheden i øjnene: bliver vi nogensinde helt parate til at gøre noget stort. Det kan være alt fra at turde finde en ny karriere/ et nyt job, turde gå fra ægtefællen, turde sige fra overfor familie og venner, der træder på os eller turde rejse sig op i forsamlinger og holde et foredrag.
Forandringer sker ikke, når vi opholder os i vores komfortzone
Meget af vores tøven kommer af angsten for at blive kritiseret, afvist eller dømt. Faktisk, ved at ”spille de sikre kort”, når vi aldrig vores potentiale og holder på den måde os selv i en slags limbo.

Tænk i stedet: ”Jeg kan tage det første skridt”

For eksempel, hvis du er bange for at holde et foredrag, så start med blot at fokuser på starten og de første minutter. I stedet for at være angst for hele foredraget og alle de mange mennesker, der kigger på dig. Fokuser i stedet på indledningen og øv den.  Så vil du nemmere kunne tage det næste skridt – anden del af indlægget–tredje del af indlægget osv. Jo mere man arbejder med det, jo nemmere bliver det.

Læring i barndommen

Prøv før det lykkesNår vi lærer at køre på cykel, går vores tanker jo heller ikke på, at vi skal kunne gennemføre et større cykelløb med det samme. Tankerne går blot på – som barn – at slippe støttehjulene, dernæst at køre uden Far har den støttende hånd bagi, dernæst måske at køre på racercyklen, den ethjulede…….. Nogen gange har vi dog brug for i et kort stykke tid mentalt set at have en ”far med en støttende hånd i ryggen” for at komme i gang. Det er helt ok, vi behøver ikke altid være helt alene, det er godt at have støtter, der hjælper og vejleder os en gang imellem.

2. Usandhed: ”Jeg burde gøre det og ikke være bange”

Udsagn som dette og ”overvind frygten” – er urealistisk. Frygtløshed er en myte. Alligevel skal den ikke styre dit liv.
Tænk i stedet: ”Jeg anerkender min frygt, men giver den ikke mere plads end nødvendigt”
håbFrygt er naturligt og uundgåeligt, og også nyttigt. Frygten fortæller os noget. Når man ser nærmere på sin frygt, analyserer den og ser hvad der driver den, kan man nemmere tage toppen ud af den. Og når man gør det, kan man vælge at fokusere på mere produktive følelser som entusiasme og mod.

3. Usandheden: ”Verden er ude efter mig”

Måske efter et par dårlige parforhold, et par mislykkede venskaber og en række kaotiske arbejdssituationer med dårlige chefer, kan du føle du har mødt din andel af dårlige mennesker. Den bitterhed kan få dig til konstant at dømme andre og være på vagt og tage afstand fra andre. Selvom det på kort sigt kan give dig en midlertidig lindring, får det dig ikke til at føle dig bedre tilpas på den lange bane, bare mere isoleret.
Tænk i stedet: ”Der er en hel verden til at støtte mig”
For at give slip på tidligere vrede, er det vigtigt at give slip på offer- mentaliteten. Det handler om at tage en ny tilgang til tingene og vælge at se det gode i andre. Når vi vælger at slutte fred med omverdenen, lægger vi samtidig våbnene, kommer ud i lyset og møder andre. ”Det, du fokusere på, er det som du vil få.” Citat: Bob Burg og John David Mann

4. Usandhed: “Der er ikke nok …”

Det kan gælde alt: at der ikke er penge nok, job muligheder nok, uddannelses muligheder nok, venner nok, kærester nok, lykke nok til dig. Tænk i stedet: Der er muligheder derude og jeg er åben, energisk og motiveret for at søge efter dem.

Få hjælp videre

Så i stedet for at se begrænsningerne og spørge dig selv, om hvorfor det endnu ikke er lykkedes og vedblive at se det negative i alt, så gør noget nyt, gør noget andet.

Fx med nyt job/ny karriere: hold øje med Facebook og LinkedIn, tag kontakt til relevante mennesker du ikke nødvendigvis kender, tal med dem om hvad du kan og hør om de har gode råd til virksomheder og mennesker de kan henvise dig til. Du ved aldrig, hvem kan have en forbindelse.

Brug energi på at nå dit mål i stedet for at synk ned i en selvmedlidende opgivethed! Energi er valuta, jo mere du investerer, jo mere får du tilbage!

Eller lad mig hjælpe dig videre, så du får dit drømmejob eller finder glæden i livet igen, lad mig hjælpe dig igennem de 4 genveje til forbedret selvværd

Test dit selvværd her

Tvivler du ofte på dig selv og dit eget værd? Synes du alle andre ofte er bedre, sødere og sjovere end du? Så kan det være en god ide at teste sig selv. 

Indhent et tilbud