Blog

Er du bange for dine tanker?

Lader du dem styre dit liv?

Arbejder dine tanker imod dig eller med dig?

Tanker kan spænde ben for udvikling, inspiration og glæde. Ændres tankerne, vil meget være nemmere. Du kender måske til du holder dig selv tilbage pga. tanker? Har du overvejet, hvad der ville ske, hvis du ikke var i dine tankers vold? Er du bange for dine tanker?

Mange ting er umulige, fordi vi tænker vi ikke kan. Ofte tanker der ikke bunder i virkeligheden, men blot er vores egen opfattelse. Hvis disse begrænsende tanker fjernes, ligger verden derimod meget mere åben!!

Sandheder!

Hvor ofte holder du dig ikke tilbage, fordi dine tanker fortæller dig en masse ”sandheder”?

Fx  om

  • Hvad du ikke kan
  • Hvad du ikke må
  • Hvad du ikke er god nok til
  • Hvad andre vil tænke om dig – osv.

Dette er en introduktion til hvordan du med få ændringer kan gøre den store forskel, så du ikke lader dig tyrannisere af dine tanker, men tværtimod lader dig hjælpe frem af dem.

Tanker og fortolkning

Vi er vant til at søge vore tanker afspejlet i verden uden for os selv. Men den verden, vi ser, spejler blot vores egne tanker om den. Uanset hvad vi oplever, er ikke en sandhed, men blot vores tanker om den.

Vi opfatter hver især på forskellig vis og tænker ud fra det.

Tanker om opfattelse

Jeg oplevede for et stykke tid siden, da jeg sammen med min kæreste og hans niece kørte i bil tværs igennem landet, en forunderlig ting om opfattelse. Vi talte om mange ting undervejs, specielt også et konkret problem med en kær ven. Efterfølgende talte min kæreste og jeg om denne oplevelse. Vi havde hørt de samme ord, den samme betoning osv, men vores tanker omkring hvad vi oplevede var meget forskellige, så forskellige, at vi bagefter blev uenige om hvad der i virkeligheden var sket.

Grunden til vi hver især har oplevet den samme oplevelse meget forskelligt, er ikke et spørgsmål om, hvor i bilen vi sad eller hvor godt vi kunne høre, men fordi det vi “ser” og ”hører” kun er en projektion af vores egne tanker.

I det øjeblik vi indser det, ændres meget. Uanset hvor skræmmende eller ubehagelig eller dejlig en oplevelse i livet kan være, når vi acceptere det kun er vores egne tanker, vi oplever, og ikke nødvendigvis virkeligheden, mister tankens magt meget af sit greb over os. Vi vil stadig få ubehagelige følelser, men fordi vi ved, hvad der forårsager dem – altså vores egne tanker, behøver vi ikke føle os tvunget til enten at ændre verden eller at ændre os selv for at ændre den måde, vi føler.

”Hemmelighed nr. 1:”

Vi skal blot ændre vores tanker om oplevelsen. – Gøre sig klart at tanken – ubehagelig eller angst-fremkaldende, kan ændres ved at se på den som en tanke og ikke som en sandhed!

Tanker med angst – er du bange for dine tanker?

Er du bange for dine tanker?Det er ikke kun tanker om hvad vi ser og ikke ser. Det er også oplevelsen, angsten for hvad vi ser.

Tænk fx på en tegning af et monster, den vil ikke skræmme nogen. Vores tanker fortæller os den ikke eksistere og der intet er at frygte.

Men hvis jeg sagde at lige uden for døren, vil der lige om lidt være fyldt med edderkopper, vil du sikkert allerede nu få en fornemmelse af ubehag og måske lidt angst.

Tanken alene vil kunne skabe ubehag, med mindre du er helt vild med edderkopper.

Vi er altid kun én ny tanke væk fra en helt anden oplevelse

Er du bange for dine tanker?Vi er simpelthen ikke født til at opleve omverdenen på nogen anden måde end via vores egen fortolkning.

Vi kan ikke se, høre, eller føle omverdenen uden at involvere vores sanser og vi har ingen mulighed for at tjekke om vores tanker fortæller os noget som virkelig sker eller om det er en falsk fortolkning som vi opfatter som en sandhed.

Hvilket er grunden til vi det ene øjeblik kan opleve alt er fint og det næste at hele verden ramler, uden der faktisk er sket noget som helst i verden omkring os.

Fx når vi bliver forelskede. Det har vi jo nok alle oplevet – den ene øjeblik er verden grå og trist, og det næste er den helt fantastisk – vi bliver inspireret, og verden ser meget lysere ud.

Verden har jo bare ikke forandret sig, det er udelukkende os der har det.

Jo mere vi acceptere dette, jo nemmere bliver livet.

”Hemmelighed nr. 2:”

Jo nemmere vi acceptere – på godt og ondt, at humørsvingninger ikke er bestemt af noget udefra, men udelukkende baseret på, hvordan vi VÆLGER at tænke og lade os påvirke af verden, jo nemmere kommer vi over forskellige humørudsving – ved at lade følelsen om noget mindre rart blive opfattet som det, det er, en følelse og ikke en universel sandhed.

Acceptere tanken ikke nødvendigvis er sandheden og så endelig ikke tage beslutninger når hovedet er fyldt med dårlige tanker.

Vi lever i følelsen af vores tanker, ikke en objektiv opfattelse af verden.

For at komme videre, når man har det dårligt, hvad skal man så??:

”Hemmelighed nr. 3:”

Hvad skal vi da gøre?? Ingenting, blot acceptere, at vi reparerer os selv – hvis jeg skærer min finger sørger kroppen selv for at hele den. Og det gør sjælen også, (med mindre vi er psykisk syge, det kan sammenlignes med et brækket ben, det kan vi heller ikke selv reparere). I det øjeblik vi forstår det, bliver alt nemmere. Vi skal blot tillade kroppen at hele sig selv.

Vores system er designet til at tage sig af vores mentale hygiejne, så vi behøver ikke at gøre noget. Det er nogle gange svært at have tillid til, men det fungere lidt som for køreskoleeleven, der havde sin første tur på manøvre banen og pludselig gik i panik midt på banen.

Han drejede voldsomt på rattet og bilen begyndte at spinne rundt og rundt. Han kommunikerede med kørelæreren via mikrofon og høretelefoner, og spurgte desperat, hvad han skulle gøre.  Kørelæreren sagde, han skulle slippe alt – rattet, pedalerne alt – Eleven blev ved med at spørge, hvad skal jeg gøre?? Og læreren fortsatte med at sige slip alt.

Da han endelig gjorde det, rettedes bilen op og han kunne fortsætte. Mentalt fungere vi ligeså – vi kan køre os selv så meget op, at alt der skal til, er at slippe det hele, sove på det – gå en tur og få nulstillet systemet. Men at komme dertil, at acceptere det er sådan vi fungere og leve efter det – kræver træning.

Tanker og oplevelser om skænderi

Vi oplever det måske også nogle gange, hvis vi har haft et skænderi med vores mand/kone, fortæller det til en veninde og efter nogle uger, spørger hun hvordan det går. Og vi kan ikke mere huske uenigheden, det var blot en krusning, der gik over af sig selv. Vi var nulstillede igen.

Vi mister vores fodfæste fra tid til anden. Vi bliver fanget af mørke tanker og dårligt humør og synes verden er hård mod os.

I det omfang, vi kan se og acceptere, hvad de tanker virkelig er – kortere eller endda længere perioder af mismod, irritationer eller raseri, kan vi begrænse de skader, vi ville gøre hvis vi reagerede og tog beslutninger i dette humør. Hvis vi i stedet er i stand til at træde et skridt tilbage og vente på vores tanker og følelser falder til ro, vil vi igen være i stand til at tage gode beslutninger, og dermed undgå at tage forkerte beslutninger.

”Hemmelighed nr. 4:”

I det øjeblik vi ser, at hver eneste følelse vi har blot er skyggen af en tanke, kan vi stoppe med at være bange for vores følelser og bare føle dem.

Du er blot en tanke væk fra at være ked af det og kun en tanke væk fra at være lykkelig. Hemmeligheden ligger i tanken. Vi har friheden til at gå gennem livet og opfatte hvad vi har lyst til at opfatte. Kunsten er at lære og at gøre dette, og det kræver træning på samme måde som opbyggelsen af muskler og smidighed for en sportsmand. Læring og praktisk træning.

At ændre tankemønstre

Det er ikke nemt at ændre tankemønstre oparbejdet gennem et liv, kortere eller længere, men det er ikke umuligt. Træning, støtte og vilje til ændring gør det muligt at få det liv du ønsker.

Jo mere positivt du ændrer dine tanker henimod dit eget ærlige jeg, jo større glæde, jo større vilje til sejr og jo større er sandsynligheden for at du lykkes.

Er du bange for dine tanker?

Få hjælp til at få en lettere liv, lær at leve uden unødige bekymringer – book coachingsamtale nu!

 

Test dit selvværd her

Tvivler du ofte på dig selv og dit eget værd? Synes du alle andre ofte er bedre, sødere og sjovere end du? Så kan det være en god ide at teste sig selv. 

Indhent et tilbud