Blog

Sådan får du styr på en skilsmisse

3 skridt på vejen

Sikker, men i tvivl om alt….

Skilsmisse består typisk af en række faser med forskelligt indhold og af forskellig varighed. Først erkendelsen af det, der ikke er holdbart. Så overvejelsen om mulige konsekvenser. Derefter beslutningen om skilsmisse. Så selve gennemførelsen. Og sidst men ikke mindst – det nye liv og mulighederne.

At miste sig selv i et forhold

1. Opdage – fornægte eller erkende

Før du overvejer en skilsmisse, så se lige engang her. Kan det tænkes at dit liv egentlig minder en del om følgende situation..? :

Du befinder dig i et velfungerende familieliv. I har begge gode job – en aktivt fritid – tager ofte på ferier – har dejlige børn – har en god bolig – gode venner og en god familie – men du mangler alligevel noget. Du trives ikke. Du føler et savn, og følelsen bliver stærkere og stærkere. Det er kommet langsomt og snigende… men efterhånden er du ikke i tvivl. Der mangler noget. Du føler dig næsten overset. Som om alting er en selvfølge – styret af livets ”automatpilot”.

Der sker ingenting

Der sker ingentingDu er træt af ”at sidde lårene af din partner”. I foretager jer ikke så meget mere – og slet ikke sammen. Du keder dig efterhånden en del, og der er ikke udsigt til meget andet, end at blive ældre. Efter mange år i parforholdet har I heller ikke det samme til fælles, som I havde engang.

I har måske heller ikke så meget at tale om. Ind imellem føler du endda, at du er gået i stå. At du ikke mere udvikler dig, hverken privat, kulturelt eller professionelt.

Hvis du genkender dig selv i noget af ovenstående – og du samtidig oplever og erkender det som værende “ikke holdbart” – vil der med stor sandsynlighed ske følgende for dig en dag:

2 mulige scenarier:

Enten vågner du en dag, og det hele hænger dig ud af halsen. Livet og hverdagen. Det er alt sammen for pænt, for kedeligt og for forudsigeligt. Du ønsker, der skal være mere i livet end blot selvfølgeligheder: Men du synes på den anden side også, at det er temmelig utaknemligt at tænke sådan. Du har jo alt… eller…???

Børnene er ved at være store, og det var jo nu, at I to som par skulle finde sammen igen og nyde livet. Men – nu er det næsten en ”fremmed”, du ligger ved siden af i sengen. Det siger dig ikke rigtig noget mere..! Spændingen, romantikken, magien og lysten til at engagere sig i hinanden er næsten forsvundet.

Eller – pludselig en dag falder du ”tilfældigvis” over en anden mand/kvinde – på jobbet, på et kursus eller et helt tredje sted. Selvom du egentlig ikke er direkte utilfreds med, hvad du har, er ”det nye” bare meget mere spændende, meget mere givende og meget mere intenst. Lidt som dengang, du var nyforelsket i din nuværende mand/kone, eller måske endnu bedre.

Varighed

Denne periode er typisk lang. Den kan faktisk vare i årevis, hvis man ikke kan/tør tage sig sammen til at finde en reel afklaring. Det allervigtigste i denne periode er, at du bliver afklaret med dine følelser. Det er det eneste der kan bringe dig videre!

Hjælp

Fornemmer du, at dine følelser for din mand/kone trods alt er stærke – og dine frustrationer måske i virkeligheden ”kun” skyldes lidt kedsomhed, så er der masser af muligheder. Du kan måske hente hjælp hos venner og/eller familie. Eller du kan alliere dig med en neutral professionel coach. Coachen kan hjælpe dig med at afklare din situation, og efterfølgende bistå dig med værktøjer og metoder til at komme videre og finde ”melodien igen”.

Lidenskab eller leverpostej

Erkendelsen af manglende ”rigtig” kærlighed, altså den kærlighed der føles rigtig mellem to elskende, kan være meget hård at indse. Det er jo det nemmeste og mest gnidningsløse at blive, hvor du er. Fornægtelsen trænger sig også på; er det virkelig rigtigt, at jeg føler sådan? Alting fungerer jo og livet er da enkelt (altså sådan stort set)! Det er lige netop her, den store beslutning skal tages: Vil du leve et liv med leverpostejs-gråhed? Eller vil du vælge at sige tak for det ”gamle” – og komme videre, med chancen for at finde den store kærlighed? 

2. Overvejelser – tabet og angsten

Gå eller bliveEr det virkelig værd, at splitte familien? Er det ”farligt”? Kan jeg klare mig, når boligen og økonomien bliver delt? Hvordan vil det være at miste den ”gamle” tryghed? Er det nu så slemt? Mange andre lever vel også lidt la-la ind i mellem.

Du ved, at det ikke ”burde” betyde noget, men alligevel – hvad vil omgivelserne sige? Familie, venner, kollegaer, naboer? Den status, du har i dag – hus, bil, økonomi o.s.v., hvor meget vil den forandre sig? Vil vennerne forsvinde? Og hvordan finder du ud af at leve alene, med alt det nye og al usikkerheden?

Typisk har arbejdsfordelingen i mange år været den samme.  Den ene har f.eks. stået for økonomi, skat og betaling – og måske bilen. Den anden har måske stået for hus og have, og været den sociale part, der altid stod for samværet med familie og venner. Og nu kan alle opgaverne blive dit ansvar alene.

Kun du kan vælge

Det der betyder noget her, er hvor meget man VÆLGER at lade dette fylde, og bruge som undskyldning for at komme videre.

Det høres også ofte: ”Hvis det bare ikke var så kompliceret”. I de fleste tilfælde er det også blot en måde på at udskyde den beslutning, der er svær at komme udenom. Det handler jo dybest set om du elsker eller ej.

Der er mange som dig! 

Du er absolut ikke alene. Og al erfaring viser, at det lader sig gøre at komme videre og finde ”melodien igen”! Uanset hvor svært eller kompliceret det kan forekomme. Tænk engang – ca 50 % af alle ægteskaber i Danmark bliver opløst – så du er ikke alene!

Blandt familie, venner og bekendte kan du altid finde hjælp. Eller du kan betale dig fra det. Også hjælp til at finde et sted at bo, at sætte hylder op, lægge budget, finde nye venner osv osv. Du kan også få hjælp til at få det godt med dig selv og komme videre med alt det, du har ønsket dig. Så du må ikke lade frygten og tvivlen eller alt det umiddelbart ”svære” forhindre dig i at tage en god beslutning for dig og dit fremtidige lykkelige liv.

3. Beslutning – gennemførelse

Når du har besluttet dig, kan det stadig føles svært at komme videre. På den ene side ved du, at der ikke er nogen vej tilbage – og på den anden side har du fornemmelsen af at stå på 10 meter vippen lige før du skal springe. Du ved, du lander på benene, men alting føles stadig farligt og ukendt. Nogen kan faktisk stå længe på kanten, at bassinet bliver tømt – og livet passerer forbi. Det er ok at vente, til man er tryg og sikker, men så skal der også handles. Både for din skyld, for din partners skyld og for dine eventuelle børns skyld. Ikke mindst fordi alle kan mærke, at noget ikke er, som det skal være.

Spring ud i det – få styr på din skilsmisse

Men, det er bestemt ingen skam at få hjælp til ”springe”. Brug veninder, venner eller familie – eller brug en uvildig coach til at ”holde dig i hånden”, når du springer. Og i øvrigt til at bistå dig gennem det videre forløb. Det er utrolig værdifuldt for dig at vide, at du kan stole 100% på et menneske, der altid vil være der for din skyld!

Gennemførelsen kan byde på endnu en udfordring – at få det sagt. Det kan naturligvis være rigtig svært at ”åbne ballet” overfor sin partner. Specielt hvis der ingen forvarsler har været! Svært at såre et andet menneske, som man har kendt i en lang årrække, og sikkert stadig holder af. Og svært fordi, man trods alt har en fælles historie og mange fælles oplevelser.

Reaktionen på din beslutning og afsløring

Reaktionen er umulig at forudsige, og der er mange muligheder:

Lettelse – er en mulig reaktion. Det viser sig måske, at I begge faktisk befinder jer samme sted i forholdet og oplever det ens. Det er nok den reaktion, de fleste håber på, men som desværre sjældent forekommer.

Benægtelsen – er en hyppig reaktion. ”Det kan ikke passe”! ”Det er dig, der er frustreret”! ”Du har det ligeså godt, som alle andre”! ”Du ved ikke, hvad du taler om”! ”Jeg har stået på hovedet for dig”!

Uforståenhed – er måske den sværeste reaktion. ”Jamen har jeg da ikke altid været god ved dig”! ”Jeg vil gøre alt for, at du bliver”! ”Hvad skal jeg ændre, for at vinde din kærlighed igen”! ”Hvorfor har du ikke sagt det noget før”!

Parterapi – kan også blive resultatet. Men, hvis du har erkendt, at du ikke mere elsker din partner, har parterapien efter min mening ingen værdi. Hvis noget skal repareres, skal kærligheden være tilstede. Hvis du skulle give din partner en ny chance, hvad skal han/hun da gøre, for at du igen elsker?? Nej vel, det er en umulig opgave.

Hævn – er en af de kedelige reaktioner. Det ses desværre at reaktionen kan blive hævn, vold, manipulering eller afstraffelse. Helt uacceptabelt – men det bekræfter blot, at du har taget en rigtig god beslutning. Blot se og kom væk hurtigst muligt!

Det kan være svært at forberede sig på reaktionen. Den kan være helt anderledes end man tror. Her er nøgleordet: Konsekvens. Husk på, at din beslutning er velovervejet og gennemtænkt. Så hold fast for alle parters skyld. Tvivl og usikkerhed er synd og destruktivt for alle parter. Derfor kan det også være en stor hjælp at have et menneske, der støtter og holder fast, hvis man støder på modstand og dilemmaer under gennemførelsen. Og husk så på – så snart du igen kan se lyset for enden af tunnelen, går det hele pludselig meget nemmere. I samme øjeblik er du klar til at hilse dit nye liv velkommen, inkl. alle de nye muligheder og den kærlighed, du har savnet.

Tag ikke for let eller for tungt på en skilsmisse

Tag ansvar – og erkend, at en afvikling af et langvarigt forhold ikke er noget, man skal tage let på. Men erkend samtidig, at et forhold uden kærlighed, heller ikke må stoppe dig fra at leve det liv, du inderst inde ønsker sig!

Går du netop nu rundt med tanker og frustrationer om den slags erkendelser, vil jeg gerne hjælpe dig på vej til en afklaring.

Køb et onlinekursus eller bestil en coaching samtale og lad mig holde dig i hånden gennem forløbet.

Test dit parforhold her

Når tvivlen nager og usikkerheden kommer snigende, kan det være en god ide at teste sig selv.

Indhent et tilbud