5 gode råd
Livskrise – skilsmisse?
Tiden før en beslutning om skilsmisse eller ej er mentalt hård. Den er ofte også ensom, fordi det er svært at tale med ens nærmeste om denne livskritiske beslutning. Uanset om det er venner eller tæt familie.
Behovet er dog stort for at sparre og vende forskellige problematikker og udfordringer.
Jeg har her samlet 5 gode råd, som kan hjælpe dig lidt på vej i flere af de faser du vil gennemløbe også efter en eventuel beslutning er taget:
At miste sig selv i et forhold
Råd nr 1:
Find en ven/bekendt/professionel, der ikke er dybt involveret i Jer begge, og som du ved, du kan stole på. Fortæl, beskriv hvad der er godt og mindre godt i parforholdet, undgå selvmedlidenhed, bliv ved fakta. Prøv og få alt ud, både hvad der er godt og skidt, hold ikke noget tilbage. Der er ikke noget der er pinligt, eller for småt – beskriv alt der fylder i dig. Beskriv kun hver ting én gang, hold ikke fast i samme emne hele tiden, selvom det måske fylder meget.
Råd nr 2:
Det kan være svært at beskrive sine følelser på kommando. Prøv i stedet at beskrive hvad du føler, når du vågner om morgenen og ser på din partner, eller når I mødes efter arbejde, hvad er den umiddelbare fornemmelse? Irritation eller varme? Fornemmer du – øv, ingenting, eller får du lidt lyst til at smile? Er det den manglende tømning af opvaskemaskinen, der fylder allermest, eller er det meget mere end det?
Beslutningen om at gå eller blive, kan kun være din alene – ingen kan ændre hvad ud føler, andre end dig. Du kan ikke engang gøre det bevist. Følelser er positive eller negative, de kan ikke manipuleres uanset, hvad du gerne vil – skilsmisse eller ej.
Undervejs i processen
Når beslutningen om skilsmisse eller opsplitning er taget, kommer der ofte en masse skyldfølelse over for partneren, børn, øvrig familie og venner, samt angsten for det nye liv.
Råd nr. 3:
Du kan blive afkrævet en forklaring fra alle disse sider, men du skylder ingen, at skulle forsvare dig! Du ved med dig selv hvorfor, og hold fast i det – følelserne der ikke mere er tilstede eller hvad det nu er. Begynd ikke at tilføje flere grunde eller forklaringer. Hold fast og tab derved ikke dig selv.
Det nye liv der er på vej kan virke skræmmende. Man ved hvad man har, men ikke hvilke nye muligheder og udfordringer der kommer. Alt dette er helt naturligt, hvorfor det også her er godt at have en hånd i ryggen, og en der holder fast i de grundlæggende værdier, uanset hvad der sker.
Er beslutningen om skilsmisse taget for dig af den anden part, er situationen meget anderledes, og ikke mindre hård. Følelsen af at være blevet raget og føle sig mindre værd, kan ligge tungt over sindet. Veninder og familie er guld værd i den situation, til trøst.
Det nye liv
Et helt nyt liv begynder, med mange emner der skal tages stilling til, fra stort til småt. Der vil være dage, hvor alt er godt og du ved at din beslutning er den rigtige og der vil være dage med tvivl og sorg.
Det er alt sammen en del af en proces der skal gennemløbes, for at komme ud på den anden side: Enten bekræftet i det var den rigtige beslutning, eller (selvom det sjældent sker) revurdere og ønske at genoptage parforholdet. Her gælder mere end noget andet om at holde fast i sig selv, uanset omverdenens påvirkning.
Nogen venner bliver hos dig og andre mistes. Det gamle udtryk med at ”de rigtige venner bliver” er ikke helt galt i byen.
Råd nr. 4:
Du vil sikkert også opleve gamle bekendtskaber og venner, pludselig dukker op – nyd det og vælg med omhu hvem der er gode for dig. Vær selektiv, parforhold holder ikke nødvendigvis hele livet, og det samme gælder for venskaber. Du har udviklet dig ved opsplitningen og det har omgivelserne ikke nødvendigvis. Accepter det og vælg, hvad der er godt for dig!
Råd nr. 5:
Vær selv søgende. Luk dig ikke inde. Søg nye venner – fx via nettet – kunne være netværk for singler med/uden børn, nye sportsgrene, politiske / sociale foreninger. Verden ligger åben, det gælder blot om at gribe ud efter den.
Konklusion:
Disse 5 råd er blot eksempler på noget af det du skal igennem, passe på og holde fast i undervejs i processen. Det allervigtigste i en proces som denne, er at sørge for at holde fast i dig selv. Det er svært og du sidder sikkert med tanken – bare min partner tog beslutningen, eller bare nogen fortalte mig hvad jeg skal gøre. Men det er dine følelser og kun dig, der kan tage beslutningen.
Har du brug for hjælp fra en professionel – har jeg igennem mere end 1.300 coaching samtaler hjulpet rigtig mange igennem deres svære proces og vil også meget gerne hjælpe dig.
Du kan også starte med at lytte dig igennem mine mere end 30 videoer og reflekterer over hvad der er væsentligt og ikke væsentligt. – Køb video-forløbet og hjælp dig selv:
Test dit parforhold her
Når tvivlen nager og usikkerheden kommer snigende, kan det være en god ide at teste sig selv.